Video: Tover een rok uit je tafellaken
Tover een rok uit je tafellaken
Uw video is aan het laden...

Zomers rokje

15365 keer bekeken

Afgelopen weekend heb ik van oma een volle doos linnen gekregen dat ze niet meer nodig had. Er zat nog een oud tafelkleed van vroeger bij en dat is ideaal voor mijn één van mijn all time favorites: een makkelijk cirkelrokje zonder patroon. Een doordragertje: ’s zomers met sandalen, ’s winters met laarzen en een dikke panty. En het leukst van al: het is heel makkelijk te maken!

 Wat heb je nodig?

 •  2 meter stof met een vrolijke print
 •  Blinde rits
 •  Naaimachine
 •  Blinderitsvoetje (haal je bij Veritas)
 • Garen
 •  Stofkrijt
 •  Stofschaar
 •  Speldjes
 •  Strijkijzer
 •  Stukje touw (om cirkel te tekenen)
 •  Lange lat

Hoe te maken?

 1. Je vertrekt best  van een groot vierkant.  Meestal is je stof rechthoekig  maar als je een driehoek maakt door de korte zijde naar de lange te plooien en dan het overtollige stuk af te knippen, krijg je een vierkant.
 2. Vouw de stof twee keer tot een driehoek door telkens de schuin overliggende hoeken naar elkaar brengen.
 3. Als je nu bovenaan een rond stukje wegknipt en dan de stof terug open plooit, heb je een mooi uitgesneden cirkel en dat wordt dan je taille. Maar opgepast: hoeveel je wegknipt, moet je precies uitrekenen want anders is je rok te groot!
 4. Meet de omtrek van je taille en haal dan je rekenmachine boven.  Om te weten hoeveel stof je moet wegknippen, heb je volgende formule nodig:  omtrek taille/2 x 3,14
 5. Het getal dat je nu uitkomt, is de hoeveelheid stof die je moet wegknippen. Teken een kwartcirkel door een stukje touw vast te maken aan je stofkrijt (je uitkomst is de lengte van het touw). Eigenlijk is dit hetzelfde principe van een passer.
 6. Knip 2 cm naast je getekende lijn zodat je straks nog kan omzomen.
 7. Bepaal hoe lang je je rokje wil. Teken dan een tweede kwartcirkel door een lang stuk touw vast te maken aan je stofkrijt.
 8. Knip nu 1 cm langs de krijtlijn zodat je straks ook de onderkant van je rokje kan omzomen. Als je nu alles terug openvouwt, lijkt je stuk stof op een grote donut.
 9. Omdat er een rits ingezet wordt, moet je eerst de cirkel helemaal openknippen.  Je kan een rechte lijn tekenen of knippen op een plooilijn van de stof, dan weet je meteen dat je recht knipt.
 10. Werk de boven, de onder en de zijkanten af met een zigzagsteek, zo voorkom je dat de stof gaat rafelen.
 11. Werk de taille af door de stof twee keer 1 cm om te plooien en vast te stikken.
 12. Nu komt de rits in het spel. Breng de twee zijden (waar je de stof hebt opengeknipt) bij elkaar en leg er de rits erop. Duid op de stof aan waar die eindigt en leg de rits opzij.
 13. Stik nu je rok van onder naar boven dicht. Wel op tijd stoppen aan de markering zodat je de ruimte voor je rits niet dicht stikt.
 14. Bevestig je blinderitsvoetje op je naaimachine
  1. TIP: om een blinde rits te zetten, moet je een blinderits-voetje hebben.  Dat klinkt heel straf maar je koopt het voor een paar euro bij Veritas.  Het is universeel en past op elke naaimachine … een héél nuttige investering!
 15. Begin met de linkerkant van de rits. Leg de goede kant van de rits op de goede kant van de stof en de tandjes evenwijdig met de rand van de stof. Nu alles goed vastspelden en tot zover mogelijk naar beneden stikken.
 16. Doe hetzelfde bij de rechterkant. Er zal altijd een klein stukje naad open blijven maar dit zie je niet aan de goede kant.
 17. Als laatste de onderkant nog omzomen: 1 cm omplooien en vaststikken. Et voilà, nu heb je een makkelijk rokje dat je met alles kan combineren! 

Aanbevolen voor jou

06:25
Dim sum op bed
7318 keer bekeken
06:07
Tuxedo broek en blouse
7149 keer bekeken
04:56
Bloemenzaadjes in enveloppe
5783 keer bekeken
04:52
Schommelbank
5064 keer bekeken
00:50
Cadeautjes met een boodschap
5978 keer bekeken
07:01
DIY Koffiesleeve
3620 keer bekeken
05:22
Havermout voor de hele week
326 keer bekeken
05:03
Magazinerekje
3720 keer bekeken
01:03
Als het eens wat trager mag
2382 keer bekeken
01:29
DIY douchegel door Charlotte
2957 keer bekeken
04:56
DIY douchegordijn
3627 keer bekeken