Whoopie Whoopie WHOOPIE PIE

 whoopiepie.jpg

Tijdens de sinterklaasperiode zit ik altijd met een overload aan mandarijntjes en speculaas. Hét ideale moment dus om er nieuwe receptjes mee te bedenken.  Hello, Whoopie Pie !

Whoopie pies zijn komen overwaaien uit Amerika en zijn eigenlijk twee knapperige koekjes met daartussen een zachte vulling… in dit geval dus speculaaskoekjes met een ricotta-mandarijnvulling. 

Wat heb je nodig?

  • 150g speculaas
  • 120g boter
  • 150g suiker
  • 1 ei
  • 3 el honing
  • 180g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • Een scheutje  limonade
  • 200 gr ricotta
  • 3 mandarijntjes
  • Deegrol
  • 2 plastic zakjes (diepvrieszakjes) 
  • Spatel
  • Bakplaat
  • Bakpapier

Hoe te maken?

1. Eerst de speculaas verkruimelen.  

  • Ik doe dat door de speculaas in een klein zakje te steken en me daar dan eens goed op uit te leven met de deegrol

2. Dan het koekjesdeeg.  Meng in een kom de boter en de suiker.  Goed roeren tot de suiker helemaal is opgenomen. 

3. Daar de verkruimelde speculaas bijvoegen en mengen. 

4. Nog een ei toevoegen en een scheutje gele limonade.  Die zal het deeg extra krokant en luchtig maken en wat zoeter van smaak.  Alles goed mengen.

5. Dan de bloem en het bakpoeder er overheen doen en ook weer goed mengen. 

6. De oven voorverwarmen op 160°C. 

7. En dan het mengsel in kleine nootjes op een bakplaat met bakpapier spuiten. Let goed op dat 

alle koekjes ongeveer even groot zijn, want ze moeten straks met 2 op elkaar passen.

  • Je kan een echte spuitzak gebruiken, maar als je dat niet hebt : gewoon in een plastic diepvrieszakje en dan het topje eraf knippen. 

8. Zet de koekjes een kwartiertje in de oven op 160°C. 

9. En ondertussen kan je de vulling maken.  Klop om te beginnen de ricotta los in een kom en voeg een scheutje honing toe. 

10. Pel de mandarijntjes (haal ook het dunne vliesje eraf.  Iets meer werk maar het loont de moeite) en voeg ze bij de ricotta. 

  • Je kan eender welke vulling gebruiken: chocolade, kokos, vanille,… Je kan zelfs een marshmellow enkele seconden in de microgolf leggen en dan heb je supersnel een smeuïge vulling.

11. Smeer telkens wat vulling op één koekje en leg er dan een tweede koekje bovenop.  

12. Whoopie !

afl8_whoopiepie2.jpg
 
afl8_whoopiepie3.jpg