Video: Onderzetter van gebroken borden
Onderzetter van gebroken borden
Uw video is aan het laden...

Mozaïek onderzetter

3570 keer bekeken

Ik heb een kleine verslaving: ik koop onnodig veel servies. Op elke rommelmarkt vind ik wel een schattig tasje, een mooi retro bord of een heel servies waar ik helemaal verliefd op word. Af en toe sneuvelt er eens iets (dat is dan ook altijd een klein drama) maar al dat servies waar ‘een hoek af is’ kan je gebruiken om iets helemaal anders mee te maken: een onderzetter voor je potten en pannen.

WAT HEB JE NODIG?

 • Oud servies
 • Oude handdoek
 • Hamer
 • Ronde siliconen taartvorm
 • Pastificieerpapier
 • Schaar
 • Potlood
 • Witte cement
 • Plastieken handschoenen
 • Vaseline
 • Wijnkurken
 • Breekmes
 • Twee componenten epoxylijm

HOE TE MAKEN?

 1. Neem je hamer erbij want je mooiste kopjes en bordjes gaan eraan. Wikkel ze in een oude handdoek of een stuk stof en sla ze tot kleine stukjes. Gelukkig brengen scherven geluk!
 2. TIP: Sla niet te hard want dan hou je enkel steengruis over.
 3. Kies er de beste scherven uit. Hoe platter, hoe gemakkelijker om mee te werken. De meest gebogen stukken gebruik je beter niet.
 4. Als vorm voor de onderzetter kan je een siliconen taartvorm gebruiken. Dat maakt het gemakkelijk de boel er straks weer uit te krijgen. Onderaan de taartvorm komt een laag plastificeerpapier. Teken de omtrek van de taartvorm over op het papier en knip de cirkel uit. Teken nog een tweede cirkel om later bovenop de taartvorm te leggen.
 5. Leg de eerste cirkel plastificeerpapier in de taartvorm met de plakkende kant naar boven. Dit zal ervoor zorgen dat je scherven niet verschuiven.
 6. Schik je scherven op het plastificeerpapier met de goede kant naar beneden. Leg de stukjes redelijk dicht bij elkaar zodat je genoeg kleur krijgt in je onderzetter maar ook niet te dicht zodat de cement er zeker nog tussen kan.
 7. TIP: Je kan hier natuurlijk veel andere materialen voor gebruiken: keitjes, schelpen, gekleurd glas, of zelfs foto’s. Die plastificeer je of kleef je achter een stukje plexiglas.
 8. De volgende  stap is het cement maken. Heel eenvoudig: doe wat cement in een emmer, maak een putje in het midden en voeg geleidelijk aan water toe. Meng goed. Exacte hoeveelheden staan niet op de verpakking maar je moet een stevige brij bekomen. 
 9. TIP: Ik maakte de onderzetter met witte cement maar als je voor een industriële look wil gaan, kan je evengoed grijze cement gebruiken. De structuur is dan wel wat anders, ietwat poreuzer. Je kan witte cement trouwens ook kleuren met kleurstof!
 10. Voor je de cement in de taartvorm doet, neem je best nog één voorzorgsmaatregel: de randen van de vorm insmeren met vaseline zodat de onderzetter zeker loskomt. Safety above all!
 11. Doe plastic handschoenen aan en schep het cement in de taartvorm. Zorg ervoor dat het cement gelijkmatig verdeeld is, anders gaan je potten wiebelen en dat is nu ook niet de bedoeling.
 12. Het cement moet in alle hoekjes en kantjes kunnen kruipen dus alles goed open smeren is de boodschap.
 13. Leg je tweede cirkel plastificeerpapier op de cement en druk voorzichtig aan. Zo wordt de onderkant ook mooi egaal.
 14. Laat dit nu twee dagen rusten.
 15. Na twee dagen is het eindelijk zover: de onthulling! Haal de onderzetter voorzichtig uit de vorm en haal het plastificeervelletje eraf.
 16. TIP:  Je kan dit principe ook gebruiken om je eigen tuintegels aan te leggen! Wat een supertof tuinpad zou dat niet zijn!
 17. Onder de onderzetter komen nog enkele pootjes zodat je geen krassen maakt op de tafel. Wijnkurken zijn daar perfect voor. Snij vijf gelijke schijfjes af met een mes.
 18. Kleef vier pootjes op de randen en eentje in het midden met twee-componenten epoxylijm. Zet de onderzetter op zijn pootjes, trek de bovenste folie eraf en hij is klaar voor gebruik! 

Aanbevolen voor jou

06:25
Dim sum op bed
7318 keer bekeken
04:52
Schommelbank
5064 keer bekeken
00:50
Cadeautjes met een boodschap
5978 keer bekeken
06:07
Tuxedo broek en blouse
7149 keer bekeken
04:56
Bloemenzaadjes in enveloppe
5783 keer bekeken
07:01
DIY Koffiesleeve
3620 keer bekeken
05:22
Havermout voor de hele week
326 keer bekeken
05:03
Magazinerekje
3720 keer bekeken
01:03
Als het eens wat trager mag
2382 keer bekeken
01:29
DIY douchegel door Charlotte
2957 keer bekeken
04:56
DIY douchegordijn
3627 keer bekeken