Blog

Werken afrodisiaca echt?

Je SPAM folder zit er waarschijnlijk vol mee, e-mails over wondermiddeltjes die lustopwekkend zijn. Overal lijkt er wel reclame gemaakt te worden voor producten die je seksleven zonder moeite spectaculair beloven te maken.

Werken deze middeltjes nu echt? Je hoort vaak dat verschillende soorten voedsel lustopwekkend zijn. Maar is hier ook concreet bewijs van? Wij gingen alvast op onderzoek uit.

Wat is een afrodisiacum?
Een afrodisiacum is een stof die seksuele lust creëert. Vaak wordt bepaalde medicatie foutief als afrodisiacum bestempeld. Zo is Viagra niet lustopwekkend, maar prestatiebevorderend.

Hormonen zijn de grootste spelers wanneer het om seksueel verlangen gaat. Voornamelijk het hormoon testosteron. Wanneer je hormonenspiegel niet in balans, bijvoorbeeld wanneer je de pil neemt, kan dit een desastreus gevolg hebben op je libido. Naast hormonen hebben ook stress, vermoeidheid, depressie en gezondheid nog eens invloed op je seksdrive.

Wat doen afrodisiaca dan?
Je kan een onderscheid maken tussen twee soorten lustopwekkers: diegene die inspelen op je hersenen en die op je lichaam. Alcohol is een voorbeeld van beide. Enerzijds verdunt alcohol het bloed waardoor het makkelijker naar ‘bepaalde delen’ stroomt. Anderzijds heeft het ook invloed op je cognitieve vermogens.

Er zijn ook stoffen die je lust kunnen verminderen. Deze worden anafrodisiaca genoemd. Koriander, soja, hop en kamfer vallen onder deze categorie.

Werken ze ook?
Onderzoek toont aan dat sommige kruiden en soorten voedsel wel degelijk invloed hebben op de aanmaak van hormonen. Maar deze invloed zou naar verluidt niet groot genoeg zijn om ook echt een effect te voelen. Veel wetenschappers bestempelen afrodisiaca dan ook als kwakzalverij.

Toch claimen veel mensen dat sommige soorten voedsel hun gewilliger maken dan andere. Dit komt waarschijnlijk door het placebo-effect, als je écht gelooft dat iets zal werken is de kans groot dat je ook iets meent te voelen. 

Wat werkt er dan wel?

We zeggen het niet graag, maar ook hier blijkt sport een positieve invloed te hebben. Cardio is goed voor je hart en bloedvaten. Een goede bloedtoevoer naar je geslachtsorganen is cruciaal voor een goed seksleven. Daarnaast zorgt sporten ook nog eens voor de aanmaak van endorfine. Spiermassa aanmaken is dan weer goed voor je testosterongehalte.

Gezond en evenwichtig eten hoort hier natuurlijk ook bij. Een tekort aan vitamines en mineralen (bv: zink) kan je libido meteen doen kelderen.

Dus als je alles in zijn geheel bekijkt heeft je dieet wel invloed op je libido. Maar kan het je niet van het ene moment op het andere in een stoeipoes (of tijger) veranderen. 

Thema: